Polityka prywatności strony internetowej, małej firmy, freelancera lub bloga | Pobierz darmowy wzór zgodny z RODO

Pobierz darmowy wzór polityki prywatności dla małej firmy, strony, bloga
Skorzystaj z formularza poniżej i błyskawicznie pobierz teraz bezpłatną politykę prywatności:

Wypełnij formularz i pobierz TERAZ Twój darmowy wzór polityki prywatności i cookies zgodny z RODO:  

Pobierz teraz darmowy, gotowy wzór polityki prywatności i wykorzystywania plików cookies na stronę internetową:

  • małej, lokalnej firmy
  • strony autorskiej lub freelancera
  • bloga

Nasza polityka prywatności jest banalnie prosta do wdrożenia, czytelna, ZAWSZE aktualna, 100% zgodna z prawem (RODO i UODO – dawniej GiODO).

  • Dokument pobrało już +7500 osób
  • Po wypełnieniu formularza otrzymasz na e-mail dostęp do plików (możesz je całe od razu edytować) 
  • Treść uzupełnisz w czasie potrzebnym na wypicie jednej kawy, w niecałe 5 minut!
Opinia o polityce michała. Michał pobrał wzór polityki prywatności z tej strony i bardzo mu się przydał.
Opinia Michała o naszej polityce prywatności. Kliknij w obrazek, żeby powiększyć.

Chcesz zobaczyć więcej opinii?

Wejdź na tę stronę i sprawdź opinie innych osób, które pobrały ten wzór

Zobacz ten wzór jak wygląda w środku!

Niżej znajdziesz krótkie nagranie, w którym pokazuję jak wygląda nasz wzór :

Ważne! Wejdź w opcję obejrzyj w YouTube. Pod filmem znajdziesz kolejne opinie zadowolonych użytkowników.

Pobierz teraz darmowy wzór polityki prywatności na stronę internetową:

Potrzebujesz więcej informacji?

Skorzystaj ze spisu treści i przejdź do interesującego Cię fragmentu:

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Zastanawiasz się jak napisać politykę prywatności? Zrobiliśmy to za Ciebie! 

Pliki przygotowaliśmy z myślą o:

  • Początkujących przedsiębiorcach, którzy dopiero co startują ze swoim biznesem lub planują założyć firmę
  • Blogerach i twórcach internetowych prowadzących blogi lub strony osobiste
  • Właścicielach małych, lokalnych firm (takich jak solaria, fryzjerzy, SPA, gabinety kosmetyczne, hotele, pensjonaty, puby, restauracje)
  • Freelancerach i osobach pracujących w domu
  • Właścicielach małych firm i biznesów z branży biznesów internetowych i kreatywnych (graficy, copywriterzy, fotografowie)

Mamy to, co powinna zawierać polityka prywatności na stronie internetowej małej firmy!

Pakiet przygotowaliśmy dla dwóch rodzajów biznesów:

  • Strona www (wizytówka) małej lokalnej firmy pełniąca formę wizytówki, umożliwiająca kontakt klienta (telefoniczny, e-mailowy, poprzez formularz)
  • Strona www autora lub freelancera zawierające ofertę, portfolio i możliwość kontaktu klienta z przedsiębiorcą

Czyli mamy gotowy wzór dla bardzo szerokiego grona osób (przedsiębiorców, freelancerów i blogerów), które prowadzą proste, niewielkie, strony / blogi oparte o WordPress i potrzebują dobrze zredagowanej, zgodnej z prawem i RODO polityki prywatności, którą zredagują i zamieszczą raz i porządnie.

Dlaczego ten wzór jest darmowy? 

Oddajemy w Twoje ręce najważniejszy dokument na Twojej stronie internetowej, jakim jest polityka prywatności RODO, wraz z instrukcją  całkowicie za darmo. Ten element wynika z misji naszego bloga. Wyszliśmy z założenia, że polityki prywatności szukają przede wszystkim początkujący oraz mali przedsiębiorcy i blogerzy, dla których liczy się każdy grosz.

Postanowiliśmy więc ułatwić Ci start biznesu i rozkręcenie firmy w internecie, dostarczając solidnie przygotowany, bezpłatny materiał do natychmiastowego wykorzystania.

Po wypełnieniu formularza dołączysz do naszej listy newsletterowej i być może zostaniesz z nami (jako czytelnik) na dłużej. Możesz zrezygnować z otrzymania newsletterów w dowolnej chwili, również od razu po pobraniu materiałów.

Jak wygląda ten wzór?

Na czerwono są zaznaczone komentarze, na niebiesko fragmenty do edycji, które uzupełniasz.

Polityka prywatności - darmowy wzór do pobrania - jak wygląda do edycji.
Kolorami zaznaczyliśmy miejsca do edycji – by było Ci łatwiej uzupełnić. W 90% przypadków wystarczy… podmienić dane administratora.

Co wchodzi w skład pakietu?

W pakiecie otrzymasz:

  • Treść polityki prywatności i cookies wraz z omówieniem najważniejszych aspektów prawnych (praw i obowiązków) wynikających z RODO, które warto znać jako właściciel małej firmy / bloger
  • Treść polityki prywatności jest już uzupełniona – musisz tylko dodać swoje dane (jako osoba fizyczna i administrator) i zmienić niektóre rzeczy tak, by były zgodne z Twoją firmą

Pliki są przygotowane w formie plików Word (.docx). Ich treść wystarczy skopiować, zredagować, usunąć nasze podpowiedzi i osadzić na swojej stronie. Oprócz tego, w samym panelu, każdy plik jest opatrzony krótką instrukcją uzupełnienia.

Dzięki temu możesz stworzyć politykę prywatności dostosowaną do Twojej strony internetowej:

  • Przygotować swoją autorską wersję opierając się o nasze wytyczne
  • Skorzystać z gotowych wzorów i formuł i zmodyfikować je odpowiednio dla swojej firmy / bloga

Kto jest autorem? Czy ten wzór polityki prywatności spełnia wymogi stawiane przez prawo?

Autorem wzorów jest radca prawny Jerzy Stanisław Josse, z kancelarii prawnej Temida w Tychach.

Jerzy specjalizuje się temacie prawa związanego z e-commerce oraz wdrożeń RODO w firmach. Jest również autorem na naszym blogu.

Jerzy Stanislaw Josse, radca prawny, autor darmowego wzoru polityki prywatności
Jerzy Stanisław Josse, radca prawny, specjalista prawa e-commerce i RODO, autor wzoru polityki prywatności.

FAQ – zobacz najczęściej zadawane pytania!

Ile czasu zajmie mi wdrożenie i osadzenie na stronie internetowej?

Plik .docx przygotowany tak, że po pobraniu polityki prywatności, możesz uzupełnić dane w kilka minut – zajmie Ci to tyle czasu, ile wypicie jednej kawy. Potem taki gotowy materiał wystarczy osadzić na stronie, podpiąć button informacyjny o cookies, który pojawi się przy wejściu na stronę i voilà!

 Czy ta polityka cookies spełnia zasady ochrony danych, jeśli chodzi o przepisy RODO? Czy ten dokument jest zgodny z rozporządzeniem RODO?   

Tak, niniejsza polityka prywatności to dokument, który spełnia zasady rozporządzenia RODO, Parlamentu Europejskiego i Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem danych osobowych. RODO to tak naprawdę to najważniejsza część polityki prywatności.  Dzięki temu, jako administrator danych osobowych, możesz legalnie przetwarzać informacje dotyczące użytkownika strony.

Zawiera między innymi takie elementy jak:

  • Obowiązek informacyjny
  • Prawo do wniesienia sprzeciwu
  • Informację, w jakim celu jako właściciel strony, chcesz przetwarzać dane (i jakich uprawnień i obowiązków te dane dotyczą)
  • Informację, kto jest administratorem (imię i nazwisko, sposób kontaktu z podmiotem przetwarzającym)
  • Zasady ochrony prywatności, jakie powinna zawierać każda strona internetowa
  • Pliki cookies wykorzystywane do monitorowania aktywności użytkownika (oraz to, że można usunąć pliki cookies)

Ważne! Pamiętaj, że choć polityki prywatności stanowi ważny element ochrony danych osobowych, to oprócz niej musisz wdrożyć pełną dokumentację RODO!

Czy będzie można o coś dopytać, gdy coś będzie niejasne?

Tak, jak najbardziej. Pytania najlepiej zadać w komentarzach, na dole tej strony. Odpowiemy na wszystkie, a najczęściej powtarzane zredagujemy i umieścimy w formie odpowiedni podpunktów lub części gotowych wzorów, które przygotowaliśmy.

Czy mogę tę politykę mogę wykorzystać do wysyłki newsletterów?

Jeżeli dodatkowo chcesz na stronie wysyłać newslettery – czy to do klientów swojej firmy czy czytelników Twojego bloga, dodatkowo będzie Ci potrzebny regulamin newslettera – tu go możesz zamówić.

Czy to jest gotowy wzór polityki prywatności sklepu internetowego?

Jeżeli prowadzisz sklep internetowy (lub chcesz taki założyć) to będziesz dodatkowo potrzebować regulamin sklepu internetowego (na tej stronie możesz go zamówić) i przygotowany do niego specjalny wzór polityki prywatności sklepu internetowego.

Czy tę politykę mogę wykorzystać, jeżeli przez stronę oferuję możliwość składania zamówień online w mojej firmie?

Jeżeli prowadzisz mały lokalny biznes, taki jak pizzeria / hotel / salon kosmetyczny i chcesz umożliwić składanie zamówień bezpośrednio przez stronę www – będziesz potrzebować regulamin sklepu internetowego  – tu go możesz zamówić.

Czy tę politykę mogę wykorzystać do sprzedaży produktów / usług online (e-booki, kursy)? 

Jeżeli chcesz sprzedawać szkolenia, webinaria, kursy, e-booki, konsultacje i chcesz umożliwić ich zakup bezpośrednio na Twojej stronie lub blogu – będziesz dodatkowo potrzebować regulamin sklepu internetowego – tu go możesz zamówić.

Czy mogę ją pobrać, a potem wypisać się z newslettera?

Kiedy wypełnisz formularz i potwierdzisz swój adres, dostaniesz od razu dostęp do materiałów na stronie i zapiszesz się do naszego newslettera (wiadomość wysyłamy 1-2 x w tygodniu).

Z newslettera możesz wypisać się w każdej chwili (również od razu po pobraniu wzorów). Pamiętaj tylko, że w takiej sytuacji nie otrzymasz informacji o nowościach i aktualizacjach. Pamiętaj też, że gdy wypisujesz się z newslettera marketingowego — gdzieś na świecie płacze panda.

Czy polityka jest aktualna?

Tak, jest zgodna z aktualnym stanem prawnym na bieżący 2024 rok.

Czy polityka będzie rozwijana i aktualizowana?

Wzory polityki będą stale aktualizowane, by być w zgodzie ze zmianami z prawem. Informacje będziemy publikowali na naszym blogu oraz wysyłali w newsletterze.

Czy ta polityka prywatności na stronie internetowej pozwala zbierać dane osobowe użytkownika lub klienta?

Tak, ten dokument spełnia zasady RODO, realizuje obowiązek informacyjny i pozwala Ci legalnie zbierać dane osobowe użytkowników oraz osób, które odwiedzą Twoją stronę i się z Tobą skontaktują.

Wystarczy uzyskanie zgody na przetwarzanie danych przez osobę fizyczną (za pomocą baneru informacyjnego cookies w celu ochrony prywatności użytkowników) i osadzenie treści naszego dokumentu na swojej stronie internetowej.

Czy wytłumaczycie mi czym jest polityka prywatności i jakie są zasady polityki prywatności, zanim ją zamieszczę na stronie? 

Tak, dostajesz gotowy plik do edycji i do osadzenia na swojej stronie internetowej. W nim linkujemy do artykułów, które są dostępne za darmo. Wyjaśniamy w nich najważniejsze pojęcia związane z RODO i ochroną danych, które muszą się znaleźć na Twojej stronie internetowej.

Czyli jak zrobić to, by za pomocą przeglądarki internetowej, jako administrator strony, zadbać o zgodność z prawem przetwarzania danych osobowych użytkowników (i procedurę udzielenia zgody).

Masz pytania dotyczące polityki prywatności? Napisz w komentarzu!

Jeżeli masz pytania przed pobraniem wzorów lub już udało się pobrać, ale potrzebujesz pomocy — pisz w komentarzu. Na pewno odpowiemy!

Zostaw komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
64 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona
3 lat temu

Dzień dobry,
Czy jeśli posiadam na swojej stronie int. jedynie formularz kontaktowy, to powinnam umieścić info o polityce prywatności?
Pozdrawiam,
Iwona

Iwona
3 lat temu
Reply to  Radek Klimek

Cześć Radku,
Bardzo dziękuję za informacje.
Pozdrawiam serdecznie!

Rob
Rob
3 lat temu

Dzień dobry,

Chciałbym zapisać się na newsletter, ale nie otrzymuję żadnej wiadomości. Spam sprawdzony.

Email taki jak w moim komentarzu. Proszę o pomoc.

Dziękuje

Rob
Rob
3 lat temu

Dzień dobry,
Chciałbym założyć bloga, na którym będę sprzedawał również swój poradnik w postaci ebooka, a także mogą się tam również pojawić linki afiliacyjne.
Czy skorzystanie z polityki prywatności z wzoru numer dwa i wzbogacenie go w paragrafie trzecim o punkt mówiący, że będę przetwarzał dane w celu realizacji zamówienia na dostępne na Stronie produkty
oraz w paragrafie czwartym dodanie punktu “jeśli złożysz zamówienie na któryś z dostępnych na stronie produktów, to będę przetwarzał podane przez Ciebie dane w zakresie niezbędnym do zrealizowania zamówienia” będzie wystarczające? Czy powinienem dodać coś jeszcze?

Dziękuje

Jerzy Stanisław Jossé
Admin
Reply to  Rob

Cześć Rob! Odpowiadając na Twoje pytania: 1. W pkt 3 proponowałbym dopisać “będę przetwarzał Twoje dane w celu realizacji zamówienia na dostępne na Stronie produkty”, na podstawie zawartej między nami umowy sprzedaży. Prawidłowo określiłeś cel przetwarzania, ale nie wskazałeś podstawy. RODO w art. 6 ust. 1 lit. (a) jest podstawą prawną do przetwarzania danych, gdy jest to niezbędne do wykonania umowy lub podjęcia czynności niezbędnych do jej zawarcia. 2. Pkt 4 będzie ok. Pamiętaj! przy organizowaniu sprzedaży internetowej będziesz potrzebował regulaminu świadczenia usług drogą elektroniczną (regulaminu www-sklepu). Za chwilę wrzucimy kilka wzorcowych regulaminów (chyba, że już to zrobiliśmy ;)). RADEK!… Czytaj więcej »

Rob
Rob
3 lat temu

Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂

Liwia
Liwia
3 lat temu

Dzień dobry,
Chciałabym spróbować swoich sił sprzedając produkty jedynie za pośrednictwem Instagrama. Czy w tym przypadku muszę w polityce prywatności uwzględniać art. 7 dot. plików cookies? Oraz dodatkowo, czy muszę w punkcie “Cele i podstawy prawne przetwarzania” podać informację na temat zbierania danych w celach statystycznych?
Nie jestem pewna czy za pliki cookies w tym przypadku odpowiada tylko Instagram czy również ja. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Jerzy Stanisław Jossé
Admin
Reply to  Liwia

Cześć Liwia!
Czy Instagram uruchomił jakąś apkę sprzedażową? Wydawało mi się, że jest to platforma bardziej do reklamy, niż samej sprzedaży.
Jak planujesz to zorganizować?
Pozdrawiam Jurek

Liwia
Liwia
3 lat temu

Cześć,
Czytałam o możliwości dla osób, które chcą zobaczyć czy coś wyjdzie z ich pomysłu czyli o sprzedaży poprzez Instagram – dodawanie zdjęć produktu jako postów, kontakt z potencjalnym klientem poprzez DM. Jakiś czas temu Instagram uruchomił też funkcję Zakupy.

Jerzy Stanisław Jossé
Admin
Reply to  Liwia

Liwio!
Sprawdziłem sobie poglądowo jak się sprawy mają i faktycznie Instagram odpalił platformę sprzedażową. Nie wiem jednak na jakich zasadach będzie ona funkcjonować: czy tylko reklama, czy podobnie jak allegro, czy może w ogóle coś innego. Musisz prześledzić postanowienia regulaminów i prywatności, które udostępnia Instagram.
Gdzie planowałabyś umieścić politykę prywatności i regulamin swojego sklepu?
Pozdrawiam Jurek

Liwia
Liwia
3 lat temu

Oki, dziękuję, poszukam. Jako, że polityka prywatności i regulamin muszą być dostępne to planuję je umieścić w biogramie mojego profilu, a dodatkowo będę je wysyłać każdej osobie, która napisze do mnie wiadomość :).
Pozdrawiam, Liwia.

Ania
Ania
2 lat temu

Spoko, redakcja wzoru zajęła mi wypicie jednej kawy 🙂 Czytelnie i prosto. Dziękuję 🙂

Andrzej
Andrzej
2 lat temu

Dziękuję za przejrzystą politykę prywatności.
Mam pytanie.
Prowadzę jako osoba fizyczna oficjalna stronę małego klubu sportowego. Nie jestem członkiem tego klubu robię to spolecznie. Ja opłacam domenę i hosting. Czy w polityce prywatności mam podać swoje dane czy klubu sportowego? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.

Jerzy Stanisław Jossé
Admin
Reply to  Andrzej

Cześć Andrzej, odpowiadając na Twoje pytanie – Czy w polityce prywatności mam podać swoje dane czy klubu sportowego? skoro jesteś właścicielem domeny, hostingu i strony internetowej to powinieneś mieć z klubem zawartą jakąś nieodpłatną umowę świadczenia usług, że prowadzisz tę stronę na zlecenie Klubu oraz umowę powierzenia przetwarzania danych z Klubem, jeśli w związku z prowadzeniem strony w Twoje ręce wpadają jakieś dane osobowe. Jeśli dopełnisz tych formalności to w polityce prywatności jako administratora będzie mógł wpisać klub. Pozdrawiam!

Andrzej
Andrzej
2 lat temu

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam

Angelika
Angelika
2 lat temu

Dzień dobry,
1) czy jako osoba fizyczna (zakładam JDG pod koniec roku) mogę być administratorem danych osobowych? Wtedy w pkt 1 mam wpisać swoje dane adresowe (zamiast firmy)?
2) nie mogę zlokalizować regulaminów na stronie… czy jeszcze się pojawią?

Pozdrawiam

Ania
2 lat temu

Dzień Dobry,
Zastanawiam się, czy jeśli na mojej stronie znajdują się linki do moich portali społecznościowych i jest możliwość udostępniania moich treści na portale społecznościowe (posty na blogu) powinnam dodać jakiś konkretny zapis do polityki prywatności np. o plikach cookies tych portali? Z góry dziękuję za pomoc. Ogromna wdzięczność za Waszą pracę <3 Pozdrawiam.

Ania
2 lat temu
Reply to  Radek Klimek

Jeszcze zapomniałam o systemie Calendly, który umożliwia mi wyświetlanie kalendarza z dostępnymi terminami na stronie (Calendly wyświetla osobną informację o cookies, które trzeba zaakceptować). Dodałam więc następujące zapisy do paragrafu 4:

  1. Gdy rezerwujesz termin poprzez kalendarz odbiorcą Twoich danych jest Calendly LLC 
  2. Gdy udostępniasz treści ze strony poprzez dostępne opcje odbiorcą Twoich danych osobowych jest podmiot związany z możliwością udostępniania treści w portalach społecznościowych (Facebook, Instagram: Firma META, Linkedin: Firma Microsoft).

Dodam także informację o plikach cookies tych firm. Będę wdzięczna za feedback <3

Jerzy Stanisław Jossé
Admin
Reply to  Ania

Aniu! jeśli prowadzisz swoją stronę na facebooku (fanpage) to w polityce powinnaś mieć informację skierowaną do swoich subskrybentów facebookowych, że przetwarzasz ich dane, jako administrator danych. Jestem wciąż na Sycylii i nie mam tu dostępu do moich materiałów. Proszę napisz do mnie maila: jerzy.josse@gmail.com a ja w odpowiedzi napiszę, co powinnaś zrobić.
Pozdrowienia z Sycylii, która pogodą bardziej przypomina Półwysep Helski 😉

Jerzy Stanisław Jossé
Admin

Cześć Aniu, Temat z którym się zwróciłaś na Sardynkach dotyka nie tyle materii samej polityki, ale bardziej całego systemu ochrony danych osobowych w Twojej działalności. Nie wchodząc za bardzo w szczegóły chodzi oto, że prowadząc kanały swojej działalności gospodarczej w social mediach przetwarzasz dane osób, które subskrybują/komentują Twoje komentarze. Trudno nie zgodzić się z twierdzeniem, że kanały takie jak np. fanpage na facebooku służą nam do marketingu – promocji naszych usług. W zasadzie facebook może nam służyć jako swoisty newsletter. W związku z tym zachodzi konieczność poinformowania “lajkujących” o tym, że oprócz facebooka, także ty (jako odrębny podmiot) przetwarzasz ich… Czytaj więcej »

Tomek
Tomek
2 lat temu

Czy w przypadku włączonego systemu komentarzy oraz kontaktu poprzez e-mail (bez formularza) i odpowiedniej informacji w Polityce prywatności można byłoby się tutaj odnieść do prawnie uzasadnionego interesu Administratora, a dokładnie do art. 6 ust. 1 lit. f RODO? Mam na myśli, że dane osobowe były przetwarzane w celach kontaktowych oraz w calach prowadzenia systemu komentarzy?

Jerzy Stanisław Jossé
Admin
Reply to  Tomek

Cześć Tomku, nie zagłębiając się w szczegóły, wydaje mi się że możesz w ten sposób zrobić. Jako prawnie uzasadniony interes wskazać będziesz musiał konieczność udzielenia odpowiedzi na kontakt/zgłoszenie oraz publikacja komentarzy na stronie. Pamiętaj, o spełnieniu obowiązków informacyjnych!
Pozdrawiam Jurek

Tomek
Tomek
2 lat temu

Rozumiem. Dzięki za pomoc! ?

Agata
Agata
1 rok temu

Cześć, Chciałam stworzyć prosty landing page i newsletter. Jestem na JDG. Wybrałam MailerLite jako stronę pośredniczącą i niestety jest ona z USA, czyli przekazywałabym dane po za EOG. Jak to ująć? W internecie: ““TWOJE DANE OSOBOWE NIE SĄ PRZEKAZYWANE POZA EOG” – DLACZEGO TO NIEPRAWDA? Często zdarza się, że Administrator nieprawidłowo informuje, że dane nie są przekazywane poza EOG. Gdzie najbardziej rzuca się w oczy ten błąd? Otóż, mamy politykę prywatności. Administrator wskazuje, że nie przekazuje danych do państw trzecich. Natomiast korzysta on z MailerLite, Google Analytics i innych narzędzi, które przekazują dane poza EOG. Zanim poinformujesz użytkowników strony czy klientów, że nie przekazujesz danych poza EOG, zweryfikuj jakie rozwiązania posiada Twoja witryna. Trzeba… Czytaj więcej »

Jerzy Stanisław Jossé
Admin
Reply to  Agata

Cześć Agata, Internety jak zwykle mają rację 😉 Problem przekazywania danych poza EOG jest tematem wymagającym nawet dla specjalisty z zakresu RODO. Korzystając z dostawców usług spoza EOG trzeba więc działać z dużą ostrożnością bo można narobić sobie kłopotów. Szczęśliwie w przypadku wybranego przez ciebie dostawcy newslettera – MailerLite – wszystko wydaje się być okej. Podmiot ten ma wdrożoną bardzo obszerną i szczegółową politykę prywatności. Aneks nr 3 do załącznika polityki prywatności zawiera tzw. SCC (the standard contractual clauses) czyli standardowe klauzule umowne, dzięki którym przekazywanie danych do MailerLite jest legalne. Gdyby polityka nie zwierała SCC to w takim wypadku… Czytaj więcej »

Agata
Agata
1 rok temu

Dziękuję, ja też to tak zrozumiałam. Właśnie zobaczyłam ich obszerną politykę i dołączyłam link do niej.

Natalia
Natalia
1 rok temu

Witam,
czy wzór polityki prywatności będzie miał aktualizację na 2023 rok?

Paweł
Paweł
1 rok temu

Cześć
Zapisałem się dziś ale nie dostałem tej polityki prywatności jedynie linka do potwierdzenia maila
potwierdziłem i nic.

Roksana
Roksana
1 rok temu

Witam, czy jeśli mam na stronie osadzoną mapę Google, potrzebuję coś dodać do polityki prywatności?

Roksana
Roksana
1 rok temu
Reply to  Radek Klimek

Dziękuję 🙂

Marcin
Marcin
1 rok temu

Witam, piszę tutaj, gdyż dla mnie dużą wartością jest to, że mogę właśnie tu i Wam zadać to pytanie. Nie stać mnie aktualnie na prawnika. Proszę o konkretną wg Was (Jurka prawnika 🙂 informację, czy muszę umieścić na swojej nowo utworzonej stronie internetowej regulamin (politykę prywatności na pewno tak). Mam mikrofirmę i stworzyłem stronę internetową, która informuję innych o tym, że czyszczę złą historię kredytową tych, którzy chcieliby starać się o jakikolwiek kredyt w banku. Nie mam newslettera, ani dodatkowych formularzy. Na stronie oprócz zwykłych informacji co i jak umieściłem jedynie miejsce, gdzie klient wpisuje swoje imię i nazwisko, załącza… Czytaj więcej »

Jerzy Stanisław Jossé
Admin
Reply to  Marcin

Cześć Marcin, Obowiązek posiadania regulaminu zależy od tego, czy świadczysz usługi drogą elektroniczną, zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Treść ustawy znajdziesz tutaj. Szukając odpowiedzi na swoje pytanie musisz ocenić, czy 1) twoje usługi są świadczone na odległość (sprawę będziesz załatwiał bez fizycznej obecności klienta) 2) elektronicznie (mailowo lub telefonicznie) 3) na indywidualne zamówienie (na zlecenie konkretnego klienta). Jeśli wszystkie odpowiedzi będą pozytywne to wtedy musisz mieć regulamin 😉 Poza tym zalecałbym Ci zwrócenie uwagi na kwestie ochrony danych osobowych, bo pomimo tego, że prowadzisz mikrofirmę będziesz obracał znaczną ilością danych osobowych swoich klientów. Jeśli dane z formularza… Czytaj więcej »

Jola
Jola
1 rok temu

Dzień dobry,
korzystając z Waszej darmowej Polityki Prywatności przygotowałam politykę na swoją stronę. Na stronie będę dodawać linki do materiałów, linki do quizów, czy dokumentów które będę umieszczać na dysku google. Jednym słowem będę dodawać linki, które będą kierować na inne strony. Czy powinnam dodać coś do polityki? czy może aktualna Wasza polityka obejmuje powyższe?

Jerzy Stanisław Jossé
Admin
Reply to  Jola

Cześć Jolu, Samo zamieszczenia odnośników na swojej stronie, nie wpływa na treść polityki. Na przykład: na swojej stronie umieszczam link do formularza zapisu na warsztaty, który przygotowałem sobie jako arkusz googlowski. Ważne, abym w polityce informował o celu, podstawie prawnej i zakresie przetwarzanych danych w formularzu, pomimo tego, że nie jestem właścicielem softu dostarczającego mi moduł formularza. Inaczej będzie jeśli skorzystanie z linku będzie wiązało się z koniecznością podania dodatkowych danych osobowych lub też udostępnienia danych osobowych, które sama zebrałaś, innym firmom (przykładem mogą być jakieś programy partnerskie). W takim przypadku będziesz musiała w polityce dodać dodatkowy cel-podstawę i zakres… Czytaj więcej »

Michał
1 rok temu

Wielkie dzięki za darmową Politykę Prywatności, Sardynki!
Zamontowanie jej na stronie ułatwiło mi bardzo legalną przedsiębiorczość i nieźle podratowało portfel.

Przy okazji chciałbym pochwalić Twórców tego tu oto portalu, Radku, Ciebie w szczególności za naprawdę ładny newsletter, kontent i w ogóle misję działalności.
Wirtualna piona! ✋?

Kasia
1 rok temu

Mam na swojej stronie www politykę prywatności i regulamin. Dla mnie niesamowite jest to jak bardzo wszystko jest czytelne i łatwe do wprowadzenia. Wszystko zaznaczone kolorami, w taki sposób, że osoba która nie ma bladego pojęcia na temat kwestii prawnych może z powodzeniem bardzo szybko i bezboleśnie wprowadzić obowiązek prawny na swojej stronie www. Dodatkowo są aktualizacje tych dokumentów. Oczywiście innym kolorem co ułatwia i przyspiesza wszystko. Nie trzeba się niczym martwić. Dla mnie idealnie!

Bogdan
Bogdan
1 rok temu

Dzień dobry, przymierzam się do prowadzenia strony, na której zarejestrowani użytkownicy będą mogli zamieszczać bezpłatnie zdjęcia oraz je oceniać. Ponadto będzie tam można umieszczać ogłoszenia kupna, sprzedaży z płatnym wypróżnianiem oraz płatne wizytówki firm, a także płatne banery. Czy materiały w pakiecie będą tu wystarczające, a jeśli nie, to czy można odpłatnie zamówić opracowanie wymaganych dokumentów?
Pozdrawiam

Ola
11 miesięcy temu

Hej. Pobrałam szablon wzoru polityki prywatności, planuję dokupić regulamin – działam w modelu dropshippingowym. Pytanie mam takie, czy już w polityce prywatności muszę podać dane hurtowni? Gdzie dokładnie (w których punktach) muszę te informacje w polityce zamieścić?
Będe wdzięczna za odpowiedź

Jerzy Stanisław Jossé
Admin
11 miesięcy temu
Reply to  Ola

Cześć Ola,
Odpowiadając na Twoje pytania:
1. Hurtownię wskazujesz jako odbiorcę danych (paragraf 4)
2. Nie musisz wskazywać dokładnych danych hurtowni, wystarczy jak napiszesz: hurtownie, z którymi współpracuję celem wykonania umowy sprzedaży i dostarczenia towaru.
Pozdrowienia!

Sebastian
Sebastian
10 miesięcy temu

Mam stronę firmową na której są oferty produktów kontakt formularz kontaktowy Google analytics i Google search console czy oprócz polityki prywatności muszę mieć jeszcze obowiązek informacyjny i osobno pliki cookies??

Darek
Darek
8 miesięcy temu

Hej!
Planuję zacząć sprzedaż jako nierejestrowana działalność gospodarcza na facebooku, instagramie, może pintereście. Pobrałem wzór polityki prywatności i mam kilka pytań:

  1. Jak to zmodyfikować pod moje kanały sprzedaż? (Niniejsza Polityka stanowi podstawowa informację o celach, sposobach przetwarzania oraz bezpieczeństwie Twoich danych osobowych, jako użytkownika strony)- Kupujący nie jest użytkownikiem mojej strony.
  2. Czy mogę zostawić te wszystkie zapisy dotyczące cookies?
  3. Kwestia tego punktu: (Twoje dane nie są przekazywane do Państw spoza EOG lub organizacji międzynarodowych, z wyjątkiem partnerów wymienionych poniżej)- czy tutaj mam dodać instagrama i pinteresta?
Darek
Darek
8 miesięcy temu
Reply to  Radek Klimek

Super, w takim razie czekam do piątku! 🙂
Dzięki

Mateusz
Mateusz
6 miesięcy temu

Cześć. Jestem fotograf i montażystą wideo. Czy jeśli na swojej stronie przedstawiam swoje portfolio i cennik, ale przekierowuje do kontaktu email bądź telefonicznie to czy potrzebuję polityki prywatności? Dodatkowe moją wizytówkę www zbudowałem na gotowym szablonie od ADOBE. Ten szablon oferuje włączenie zapytanie o plikach cookie o następującej treści: ‘Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć.’ Treść można ewentualnie… Czytaj więcej »

Marlena
Marlena
3 miesięcy temu

Hej! Mam zamiar sprzedawać produkty fizyczne na mojej stronie internetowej. Pobrałam Waszą darmową politykę prywatności (wielkie dzięki za taką opcję! ;)) i mam pytanie: czy muszę dodać jakiś punkt odnośnie przetwarzania danych z zamówienia? Czy to co jest zawarte w waszym pliku jest wystarczające?
Oczywiście wiem, że dodatkowo muszę zamieścić regulamin sklepu 😉
Pozdrawiam!

Pobierz wzór od razu!